Inspiracje kulinarne
Kanapka z pieczonym cuvette
Porcja dla 4-5 osób
Czas przygotowania: 30 minut
Składniki:
- 0,5 kg cuvette – Uczta Qulinarna
- 20 g masła klarowane
- bagietka korzenna
- sos chrzanowy
- 1 cebula szalotka
- 1 ogórek konserwowy
- 1 ogórek konserwowy
- 1 pomidor
- przyprawy: pieprz, sól
Sposób przygotowania:
Mięso oprószamy solą i pieprzem, obsmażamy na złoto brązowy kolor na mocno rozgrzanym maśle klarowanym. Obsmażone cuvette wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180oC na około 10-15 minut w zależności od wielkości pieczonego kawałka mięsa. Optymalna temperatura wewnątrz pieczeni to 56oC. Po wyjęciu mięsa z piekarnika odstawiamy je na kilka minut, aby odpoczęło tzn. by wyrównała się temperatura na zewnątrz jaki i wewnątrz pieczeni. Pieczeń kroimy w jak najcieńsze plastry w poprzek włókien. Pieczone cuvette idealnie komponuje się z chrupiącym pieczywem korzennym z dodatkiem sosu chrzanowego, pomidorem, szalotką i ogórkiem konserwowym. Smacznego!