Inspiracje kulinarne

Kanapka z pieczonym cuvette

Porcja dla 4-5 osób
Czas przygotowania: 30 minut

Składniki:

  • 0,5 kg cuvette – Uczta Qulinarna
  • 20 g masła klarowane
  • bagietka korzenna
  • sos chrzanowy
  • 1 cebula szalotka
  • 1 ogórek konserwowy
  • 1 ogórek konserwowy
  • 1 pomidor
  • przyprawy: pieprz, sól

Sposób przygotowania:

Mięso oprószamy solą i pieprzem, obsmażamy na złoto brązowy kolor na mocno rozgrzanym maśle klarowanym. Obsmażone cuvette wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180oC na około 10-15 minut w zależności od wielkości pieczonego kawałka mięsa. Optymalna temperatura wewnątrz pieczeni to 56oC. Po wyjęciu mięsa z piekarnika odstawiamy je na kilka minut, aby odpoczęło tzn. by wyrównała się temperatura na zewnątrz jaki i wewnątrz pieczeni. Pieczeń kroimy w jak najcieńsze plastry w poprzek włókien. Pieczone cuvette idealnie komponuje się z chrupiącym pieczywem korzennym z dodatkiem sosu chrzanowego, pomidorem, szalotką i ogórkiem konserwowym. Smacznego!